top of page

​
Olimpiada internaţională de limbă, literatură și spiritualitate românească
DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE ȘI ÎNVĂȚARE
PE TOT PARCURSUL VIEÈšII
Nr. 64126 din19/10/ 2012
Aprobat,
SECRETAR DE STAT,
Stelian-Victor FEDORCA
REGULAMENT
PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI INTERNAȚIONALE DE LIMBĂ, LITERATURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ
CLASELE VII—XII


Capitolul I
Cadrul general
Art. 1. Prezentul regulament definește cadrul specific de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei internaționale de limbă, literatură şi spiritualitate românească pentru clasele VII-XII, numită în continuare Olimpiada, și este elaborat conform prevederilor Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, aprobată prin OMECTS nr. 3035/2012.
Art. 2 (1) Olimpiada se desfășoară pe niveluri de vârstă și de pregătire, în intervalul claselor a VII-a - a XII-a.
(2) Participanții la Olimpiadă sunt:
a) din România – lotul olimpic, aprobat prin vot de comisiile centrale de la etapa națională a Olimpiadei de limbă, comunicare și literatură română, pentru gimnaziu și pentru liceu. Lotul olimpic al României este compus din elevii din clasele VII-VIII (gimnaziu) și IX-XII (liceu), care au obținut premiile I, II și III la etapa națională a Olimpiadei de limbă, comunicare și literatură română.
b) din afara României - elevii români care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
i) studiază limba română formal sau nonformal;
ii) completează și transmit Comisiei centrale a Olimpiadei, în perioada prevăzută de calendarul Olimpiadei, formularul de înscriere care conține și itemi de evaluare, avizat de profesorul coordonator al lotului/profesorul îndrumător în cazul unui singur elev, și de instituțiile diplomatice abilitate de statul român din țara în care au domiciliul (consulat, ambasadă), pe adresa de e-mail llromed@gmail.com;
iii) obțin validarea aplicației de către Comisia centrală a Olimpiadei, în condițiile în care au avizele precizate la punctul ii).
2
Olimpiada internaţională de limbă, literatură și spiritualitate românească
Art. 3 Olimpiada se organizează pe două secțiuni, potrivit particularităților de vârstă ale elevilor și competențelor de comunicare în limba română, dobândite de aceștia în context formal sau nonformal:
a) clasele VII-VIII ( gimnaziu);
b) clasele IX-XII (liceu).
Capitolul II
Organizarea olimpiadei
Art. 4 (1) Olimpiada este organizată de MECTS, prin inspectoratele/unitățile școlare subordonate, în parteneriat cu instituții de învățământ superior și de cercetare din țară sau din afara țării, cu edituri, organizații nonguvernamentale, structuri asociative locale, instituții de cultură etc.
(2) Responsabilitatea organizării și desfășurării Olimpiadei revine DGEITPV din MECTS și inspectoratului școlar gazdă.
Art. 5 (1) Comisia Centrală a Olimpiadei se înfiinţează cu cel puțin 45 de zile înainte de data programată a Olimpiadei, prin notă întocmită de către cei doi inspectori generali de limba și literatura română din cadrul MECTS, avizată de directorul general al DGEÎTPV și aprobată de Secretarul de Stat pentru învăţământ preuniversitar.
(2) Comisia Centrală a Olimpiadei are următoarea componenţă:
- preşedinte de onoare, personalitate marcantă a culturii româneşti din ţară sau din ţările participante;
- preÅŸedinte - cadru didactic universitar;
- 2 preşedinţi executivi- inspectorii de specialitate din MECTS;
- 2 vicepreşedinți;
- secretari - inspectori de specialitate;
- membri evaluatori - câte patru/clasă/secțiune, care nu au elevi calificați la clasa respectivă.
Art. 6 Numărul profesorilor însoțitori ai lotului reprezentativ al fiecărui județ/al municipiului București va fi calculat astfel încât să fie respectată norma legală în vigoare, de un profesor pentru 10 elevi.
Capitolul III
Probele
Art. 7 (1) Probele susţinute de concurenţi în cadrul Olimpiadei sunt probe individuale, obligatorii:
a. Proba A (proba scrisă individuală);
b. Proba B (proba orală individuală), care îmbină o componentă practică și o alta, teoretică.
(2) Rezultatele, pentru fiecare probă, se apreciază cu punctaje cuprinse între 0 și 120.
(3) Punctajul final reprezintă media aritmetică a punctajelor acumulate de candidat la fiecare din cele două probe.
Art. 9 Pregătirea elevilor pentru olimpiadă vizează competențele generale de comunicare lingvistică și de antropologie culturală dobândite atât în context formal cât și în context nonformal, corespunzător nivelurilor de vârstă și de pregătire ale elevilor și tematicii elaborate anual, pentru fiecare clasă și secțiune, prezentate în anexa care este parte integrantă a prezentului regulament.
3
Olimpiada internaţională de limbă, literatură și spiritualitate românească
Art. 10 Structura subiectelor este următoarea:
(1) Proba A
Subiectul conţine două texte suport, unul literar şi unul nonliterar, cu câte două cerinţe pentru fiecare tip de text, după cum urmează:
1. un item subiectiv de tip eseu structurat care vizează elemente de analiză tematică, structurală sau stilistică şi/sau interpretarea textului-suport; încadrarea textului în curente/tendințe literare/culturale, arta narativă etc;
2. un item subiectiv de tip eseu nestructurat care vizează competenţa culturală a elevului (de exemplu: compararea sistemelor de valori morale și estetice, condiţia umană în raport cu micro- sau macrocosmosul, misiunea și viziunea în artă, raportul sacru-profan, tradiție versus modernitate, reflectate în texte literare sau nonliterare sau în alte arte, identificarea unor conexiuni între literatura română şi cea universală etc.)
Toate cerinţele vor evalua competenţele dobândite de elevi în urma parcurgerii elementelor de conţinut din tematica elaborată pentru această competiţie.
(2) Proba B
1. componenta practică
- excursie tematică de documentare pentru componenta teoretică a probei.
2. componenta teoretică - orală, individuală
- discurs public pe teme de cultură și spiritualitate românească: evenimente culturale, tradiţii, obiceiuri laice și religioase, cutumă vs. modernitate, elemente de antropologie culturală etc.
(3) Pregătirea elevilor pentru Proba A va avea în vedere nivelul de cultură generală adaptat la particularităţile de vârstă, conținuturile generale din domeniile limbă, cultură și spiritualitate prevăzute de tematica elaborată pentru Olimpiadă şi competenţele de comunicare scrisă în limba română, dobândite în context formal sau nonformal.
(4) Pregătirea elevilor pentru Proba B va avea în vedere nivelul de cultură generală adaptat la particularităţile de vârstă precum şi competenţele de comunicare orală în limba română, dobândite în context formal sau nonformal.
Art. 11 La etapa internaţională a Olimpiadei se elaborează revista concursului, în format tipărit sau în format electronic, precum și site-ul Olimpiadei, în elaborarea și gestionarea cărora vor fi implicați elevii, sub îndrumarea profesorilor coordonatori din județul gazdă.
Art. 12 Programul desfăşurării Olimpiadei internaţionale va fi conceput de către inspectoratul şcolar al judeţului gazdă şi avizat de DGEÎTPV din MECTS.
Art. 13 Responsabilitatea elaborării subiectelor revine Comisiei Centrale a Olimpiadei .
Capitolul IV
Evaluarea
Art. 14 (1) Evaluarea este realizată de profesori din învățământul preuniversitar, care nu au elevi calificaţi la clasa respectivă, nominalizați în Comisia Centrală a Olimpiadei.
(2) La proba scrisă, profesorii evaluatori vor marca greşelile prin sublinierea acestora.
(3) În cazul unei diferenţe mai mari de 12 puncte între cei doi evaluatori ( punctajul total fiind de 120 de puncte), Comisia Centrală a Olimpiadei numeşte alţi doi profesori care să evalueze lucrarea. Punctajul acordat de cea de-a doua comisie rămâne definitiv.
(4) La proba orală, rezultatul evaluării răspunsului concurentului, constând într-un punctaj obținut ca medie aritmetică a punctajelor acordate de profesorii evaluatori, nu se comunică pe loc acestuia, ci se afișează la finalul competiției, odată cu rezultatele la proba scrisă.
(5) După finalizarea celor două probe de concurs, Comisia Centrală a Olimpiadei va afişa rezultatele inițiale ale evaluării, numai în ordine alfabetică.
(6) Rezultatele obținute de concurenți la proba scrisă pot fi contestate.
4
Olimpiada internaţională de limbă, literatură și spiritualitate românească
(7) Rezultatele obținute de concurenți la proba orală nu pot fi contestate.
(8) Concurentul care depune contestație poate solicita să își vadă propria lucrare, în prezența unui membru al comisiei, fără a i se elibera o copie după aceasta.
Art. 15 Subcomisia de contestaţii pentru reevaluarea lucrărilor susţinute la proba scrisă va fi constituită din profesorii membri ai comisiei, care nu au evaluat inițial la clasa respectivă.
Art. 16 (1) Pentru lucrările care au primit inițial între 110 – 120 de puncte, punctajul definitiv este acela acordat de subcomisia de contestații.
(2) Pentru lucrările care au primit inițial alte punctaje decât cele menționate la alin. (1), punctajul definitiv este acela acordat de subcomisia de contestații, dacă între punctajul inițial și punctajul acordat la contestație există o diferență de cel puțin 10 puncte. Dacă diferența dintre cele două punctaje este mai mică de 10 puncte, punctajul definitiv este cel inițial.
Art. 17 (1) Contestarea rezultatelor obţinute la proba scrisă se face prin completarea de către elevul concurent a formularului pus la dispoziţie de Comisia Centrală, pe care îl vor semna atât acesta cât şi profesorul însoţitor al lotului.
(2) Nu se admite depunerea contestaţiei de către altă persoană ( părinte, profesor, coleg etc.), în absența elevului în cauză.
(3) Retragerea contestaţiei se poate face în primele două ore după expirarea termenului de depunere a acesteia şi numai de către elevul în cauză. Părintele/ susţinătorul legal/ profesorul însoţitor va contrasemna cererea de retragere a contestaţiei.
Capitolul V
Premierea
Art. 18 Acordarea premiilor la Olimpiadă se face conform precizărilor din Anexa 1 la ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3035/10.01.2012 privind aprobarea Metodologiei - cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare.
Art. 19. (1) Ierarhia concurenţilor, în vederea premierii, se stabileşte în ordinea descrescătoare a punctajelor finale obţinute.
(2) Premiile şi menţiunile se acordă de MECTS şi constau în diplome şi bani, în cuantumurile aprobate prin ordinele ministrului în vigoare la data respectivă.
(3) Premiile speciale pot fi în bani, cărţi, obiecte de birotică şi papetărie, excursii, tabere, atât în ţară, cât şi în străinătate etc. şi sunt însoţite de diplome acordate de societăţi ştiinţifice, asociaţii profesionale, universităţi, autorităţi locale sau alţi sponsori.
(4) Premiile speciale pot fi acordate independent sau dublând premiile şi menţiunile acordate de MECTS.
Capitolul VI
Dispoziţii finale
Art. 20 Toate informaţiile privitoare la organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei vor fi făcute publice numai de către preşedinţii/președinții executivi/ vicepreşedinţii Comisiei Centrale a Olimpiadei.
Art. 21 (1) Toţi elevii participanţi la Olimpiadă vor primi o diplomă de participare, concepută şi realizată de inspectoratul şcolar gazdă.
(2) Profesorii însoţitori ai elevilor vor primi o adeverinţă de participare, eliberată de inspectoratul şcolar judeţean gazdă.
(3) Profesorii evaluatori pot selecta fragmente din lucrările elevilor, cu acordul scris al acestora și al profesorilor însoțitori, pentru a fi publicate în revista Olimpiadei sau pentru postarea pe site-ul Olimpiadei.
5
Olimpiada internaţională de limbă, literatură și spiritualitate românească
(4) Fragmente de text sau textul integral al lucrărilor care la etapa naţională vor obţine premiile I, al II-lea şi al III-lea, pot fi publicate în volume, cu acordul scris al elevilor și al profesorilor însoțitori, conform protocoalelor încheiate de MECTS cu edituri/societăți de presă/instituții de cultură, în scopul conturării profilului valoric al Olimpiadei şi pentru construirea standardelor care să-i orienteze pe profesori şi pe elevii capabili de performanţă în pregătirea pentru ediţiile următoare ale competiţiilor.
​

Director General,
Liliana PREOTEASA
Director,
Monica Cristina ANISIE
Inspectori generali,
Mina-Maria RUSU                 Anca-Denisa PETRACHE

​

​

​

​

​

​

​​

​OLIMPIADA INTERNAȚIONALĂ

DE LIMBĂ, LITERATURĂ ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ​

ORADEA, ​25-29 MAI 2013​​

bottom of page